Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΚΙΝΗΣΗ ΕΛΠΙΔΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΡΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ: ΒΟΛΟΣ-ΑΘΗΝΑ...ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ!



ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΑΠΟΤΟΛΜΟΥΝ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 320ΧΛΜ.!
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!
Την πέμπτη ημέρα πορείας προς την Αθήνα, διάνυσαν την Τετάρτη 17/10 οι συμμετέχοντες στην Κίνηση Ελπίδας Πολιτών Βόλου, που ξεκίνησαν από το πρωί του περασμένου Σαββάτου για την Αθήνα με τα πόδια.
Μετά τη διαδρομή από Βόλο προς Ν. Αγχίαλο την πρώτη ημέρα το πρωί και το απόγευμα Ν. Αγχίαλο προς Αλμυρό, τη δεύτερη ημέρα το πρωί έγινε η διαδρομή Αλμυρός – Σούρπη το πρωί και Σούρπη Πελασγία το απόγευμα. Το πρωί της Δευτέρας 15/10 ακολουθήθηκε η διαδρομή από την Πελασγία στον Καραβόμυλο και η διαδρομή από Καραβόμυλο στη Στυλίδα το απόγευμα. Το μεσημέρι της Τρίτης 16/10 έφτασαν στην Αλαμάνα, όπου και κατέθεσαν στεφάνι στη Γέφυρα της Αλαμάνας. Η πορεία τους συνεχίστηκε μετά από 4ωρη περίπου στάση, και έφτασαν στον επόμενό τους σταθμό τις Θερμοπύλες όπου έγιναν δεκτοί με επευφημίες και έγιναν αποδέκτες εκδηλώσεων συμπαράστασης.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας αλλά και σε κάθε σταθμό τους, οι πεζοπόροι γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό και επευφημίες από τους κατοίκους και τους φορείς των τοπικών κοινωνιών. Χαρακτηριστικά στην Ν. Αγχίαλο,στον Αλμυρό, στην Σούρπη αλλά και στην Πελασγία, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, εμπορικών συλλόγων, εργαζόμενοι, νέοι και νέες συμμετείχαν συμβολικά (για λίγα χιλιόμετρα) στην πορεία ενάντια στην φτωχοποίηση του λαού και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας!
Τη Δευτέρα, στην Στυλίδα εκπρόσωποι τοπικών φορέων αλλά και πλήθος κόσμου που ανέμενε επί ώρα την πορεία, εξέφρασε ποικιλοτρόπως την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή του στους αγωνιστές οδοιπόρους της Μαγνησίας! Το βράδυ της Δευτέρας, η ομάδα των αγωνιστών οδοιπόρων, διανυκτέρευσαν στη Στυλίδα, σε χώρο που παραχώρησε ο δήμαρχος της πόλης, Απόστολος Γκλέτσος
Η διαδρομή την πέμπτη ημέρα της κινηματικής πορείας (Τετάρτη 17/10) έχει ως εξής: το πρωί η μεγάλη πορεία κινήθηκε από τις Θερμοπύλες προς τον Μώλο, ενώ το απόγευμα οι πεζοπόροι της Μαγνησίας προχώρησαν προς τον επόμενο σταθμό τους, τα Καμένα Βούρλα. Οι συμμετέχοντες μοίρασαν φυλλάδια κατά των μνημονίων και της τρόικας. Επιπλέον στα αυτοκίνητα που συνοδεύουν τους πεζοπόρους υπάρχουν μικροφωνικές εγκαταστάσεις και αφίσες με το κεντρικό σύνθημα: Δεν Χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε!
Σύμφωνα με πληροφορίες της iskra, πολλοί πολίτες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναδείξουν ακόμα περισσότερο το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Οι συμμετέχοντες κάνουν έκκληση για ακόμα μαζικότερη συμμετοχή και τη δημιουργία ενός ευρύτατου μαχητικού μετώπου στην κινηματική μαραθώνια πορεία και κυρίως κατά την είσοδό της στην πόλη της Αθήνας, όπου και οι συμμετέχοντες θα καταθέσουν υπόμνημα στη Βουλή. Σημαντική είναι βέβαια και η οικονομική ενίσχυση της προσπάθειας των συμμετεχόντων όπως αναφέρουν σε εκκλήσεις τους, καθώς υπάρχουν αυξημένα έξοδα (βενζίνη αυτοκινήτων συνοδείας, σίτιση, έξοδα λειτουργίας μικροφωνικών εγκαταστάσεων κ.α.).
Ο αγώνας των αγωνιστών οδοιπόρων, είναι αγώνας όλων μας ενάντια στις πολιτικές της τρόικας και της υποταγμένης στους τοκογλύφους -δανειστές μνημονιακής συγκυβέρνησης!

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ Iskra
Ο συγγραφέας και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Περιπτεριούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος  Κώστας Κόγιας, εμπνευστής και επικεφαλής της μεγάλης πορείας, μίλησε αποκλειστικά στην Iskra. Για τον ίδιο, πηγή έμπνευσης για την μεγάλη πορεία Βόλος - Αθήνα, ήταν η μεγάλη πορεία του Μάο του 1934 αλλά και οι πρόσφατες μεγάλες πεζοπορίες των ισπανών ανθρακωρύχων.
Το θέμα, στην αρχή, το έθεσε στην Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών του Βόλου, όμως η πρότασή του δεν έτυχε θερμής υποδοχής. Κατόπιν τούτου, ήρθε σε επαφή με το Εργατικό Κέντρο Βόλου και άλλους τοπικούς φορείς και σωματεία, οι οποίοι είδαν πολύ θετικά την ιδέα, και αμέσως ξεκίνησε η οργάνωση και η προετοιμασία αυτής της πρωτότυπης και μαχητικής κινητοποίησης.
Οι εξελίξεις αυτές έπεισαν και τους πλέον δύσπιστους, και έτσι το Σάββατο το πρωί (13/10) όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η μεγάλη πορεία. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόγιας, ανάμεσα στους 180 συμμετέχοντες που ξεκίνησαν από το Βόλο, υπήρχαν και δύο πολίτες με αναπηρία, οι οποίοι, με τα αναπηρικά καροτσάκια, διένυσαν μαζί με τους υπόλοιπους τα 3 πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής.
Η πορεία ήταν δύσκολη την πρώτη μέρα και από τους 180 οι 140 εξαντλήθηκαν και σταμάτησαν. Ωστόσο, αυτό δεν πτόησε καθόλου τους διοργανωτές, αφού οι δυνάμεις γρήγορα ανασυντάχθηκαν και από την δεύτερη μέρα συμμετείχαν 10 νέοι πεζοπόροι, ενώ την Δευτέρα οι πεζοπόροι είχαν φτάσει τους 70!
Το πιο σημαντικό για τους συμμετέχοντες είναι η υποστήριξη του κόσμου και κυρίως η ενεργή συμμετοχή του. Σε κάθε σταθμό νέοι πεζοπόροι σμίγουν με τους υπόλοιπους και, όπως σημειώνει ο κ. Κόγιας, αυτή είναι η σημαντικότερη εμψύχωση! Επίσης, συμπληρώνει, ότι είναι επίσης σημαντική και η υποστήριξη από επίσημους φορείς. Ήδη έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους η ΓΣΕΒΕΕ και η Εθνική Γενική Συνομοσπονδία Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου οι οποίες εκπροσωπούν πάνω από 500.000 συμπολίτες μας.
Η μεγάλη πορεία της Κίνησης Ελπίδας Πολιτών, θα τερματίσει στο Σύνταγμα την Τρίτη στις 23/10. Οι πεζοπόροι, οι οποίοι θα κατασκηνώσουν επιτόπου, θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία πείνας. Παράλληλα θα παραδώσουν το υπόμνημά τους στη Βουλή (βλ. παρακάτω).
Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Μία απόσταση 323 χιλιομέτρων διανύουν από τις 8 το πρωί του Σαββάτου με τα πόδια πολίτες του Βόλου (άνεργοι, συνταξιούχοι, εργάτες, δημόσιοι υπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εργάτες γης (Αγρότες), ΑμΕΑ πολύτεκνοι και άλλες κατηγορίες πολιτών) και εκπρόσωποι φορέων,εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους για την πολιτική τρικομματικής συγκυβέρνησης και τρόικας αλλά και διατρανώνοντας την ανάγκη ριζοσπαστικής ανατροπής των μνημονιακών αδιεξόδων.


Κεντρικό σύνθημα της πρωτότυπης και αγωνιστικής αυτής πορείας διαμαρτυρίας είναι το : Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε!
 Οι συμμετέχοντες θα φτάσουν με τα πόδια από τον Βόλο στη Βουλή για να πουν όχι στις τρόικες εσωτερικού και εξωτερικού! Παράλληλα καλούν σε συμπόρευση πολίτες και από την υπόλοιπη Ελλάδα!
Πεζοί, λοιπόν, ξεκίνησαν από την πόλη τους τον Βόλο και θα φτάσουν στη Βουλή.
Το ταξίδι θα διαρκέσει 11 μέρες και σε αυτό λαμβάνουν μέρος εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών κατηγοριών. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας πραγματοποιούνται οι απαραίτητες στάσεις για ξεκούραση και οι διανυκτερεύσεις θα γίνονται σε χώρους όπου έχουν εξασφαλιστεί από τους δημάρχους των πόλεων που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής, ενώ για τη σίτιση των δρομέων προσφέρθηκε χορηγία από βολιώτικη εταιρεία catering.
Η Κίνηση Ελπίδας Πολιτών, όπως έχουν ονομάσει την πρωτοβουλία τους οι διοργανωτές, έχει στόχο να καταδείξει τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η κρίση και να διεκδικήσει την αλλαγή αυτής της πολιτικής μέσω μιας ουσιαστικής ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών και αποτίναξης του ζυγού τόσο της τρόικας εσωτερικού όσο και της τρόικας εξωτερικού.
Η μαραθώνια αυτή πεζοπορία κατά του μνημονίου και της εξοντωτικής πολιτικής που επιβάλλει θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 23 Οκτωβρίου στο Σύνταγμα.
«Η κοινωνία μας βρίσκεται στα όρια μιας ανθρωπιστικής κρίσης, δεν επιτρέπεται οι πολίτες να αδιαφορούν, δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη πολιτική. Να ανατραπούν οι πολιτικές της ΤΡΟΙΚΑΣ και της τρικομματικής κυβέρνησης, οι πολιτικές των μνημονίων που φτωχοποιούν τον ελληνικό λαό και ισοπεδώνουν κοινωνικές κατακτήσεις 100 χρόνων.
Ο ραγιαδισμός δεν ανήκει στην ψυχή του Έλληνα, κανένα μέτρο πίεσης δεν πρόκειται να μας ρίξει το ηθικό, όσα μέτρα και αν παρθούν, όσα χαράτσια και αν μπουν δεν πρόκειται να ραγίσουν την ηθική υπόσταση των συμπολιτών μας. Το ήθος, το φιλότιμο, η αξιοπρέπεια, η συλλογικότητα δεν αγοράζονται και δεν πουλιούνται σε κανένα πολιτειακό σύστημα». Εξ αυτού του λόγου, αγαπητοί φίλοι και φίλες, αγανακτισμένοι από όλα αυτά που συμβαίνουν ξεκινάμε μία νέα πρωτοποριακή μορφή πάλης με μοναδικό στόχο (ΩΣ ΕΔΩ - ΦΤΑΝΕΙ!!!)», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.
Το πλαίσιο των διεκδικήσεων που θέτει η Κίνηση Ελπίδας Πολιτών περιλαμβάνει αιτήματα όπως πάγωμα όλων των οφειλών για όλους τους μικρομεσαίους, εργαζομένους, υπερχρεωμένα νοικοκυριά και για όλους τους πολίτες για διάστημα τουλάχιστον 2 ετών,συνταξιοδοτικές παροχές όλων των πολιτών τουλάχιστον τα 1.500 € κ.α.
Από πολλούς από τους συμμετέχοντες αλλά και από κύκλους της Αριστεράς εκφράστηκε η ελπίδα το παράδειγμα των πολιτών της Μαγνησίας να ακολουθήσουν και πολίτες άλλων πόλεων ώστε να οδηγηθούμε σε νέες πρωτοποριακές, ριζοσπαστικές και ανατρεπτικές μορφές πάλης σε όλη την ελληνική επικράτεια. Επίσης στάλθηκε ένα ηχηρό μήνυμα συμπόρευσης στην μαραθώνια πεζοπορία προς τους κατοίκους όλης της Ελλάδας και κυρίως των περιοχών από τις οποίες θα διέλθει η αντιμνημονιακή πορεία ανατροπής!
 ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ:
ΒΟΛΟΣ - ΑΘΗΝΑ , ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΕΩΣ ΤΡΙΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ
"Ξεκινάμε τη μεγάλη πορεία το Σάββατο 13 Οκτωβρίου από το λιμάνι του Βόλου στις 8:00 για την Αθήνα με τα πόδια.Έλα και εσύ φίλε να ενώσουμε τη φωνή μας για επιβίωση.
Όχι στον εφιάλτη της φτώχειας των πολιτών.
Δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε δικαίωμα στην εργασία.
Όχι άλλα αντιλαϊκά μετρά. Φτάνει, ως εδώ!"
Οι σταθμοί υποδοχής και το πρόγραμμα της Πορείας προς τη Βουλή των Ελλήνων...
1η Ημέρα 13/10/12 ΒΟΛΟΣ – ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ ΛΙΜΑΝΙ ΒΟΛΟΥ
ΠΡΩΙ 8:00 -11:15 15 χλμ
1η Ημέρα 13/10/12 ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ- ΑΛΜΥΡΟΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 16:00 -19:30 31 χλμ
2η Ημέρα 14/10/12 ΑΛΜΥΡΟΣ – ΣΟΥΡΠΗ (ΕΘΝΙΚΗ)
ΠΡΩΙ 8:00 -11:15 48 χλμ
2η Ημέρα 14/10/12 ΣΟΥΡΠΗ (ΕΘΝΙΚΗ)–ΠΕΛΑΣΓΙΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 16:00 -19:45 69 χλμ
3η Ημέρα 15/10/12 ΠΕΛΑΣΓΙΑ Διόδια-ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ
ΠΡΩΙ 8:00 -11:15 83 χλμ
3η Ημέρα 15/10/12 ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ- ΣΤΥΛΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 16:00 -19:30 95 χλμ
4η Ημέρα 16/10/12 ΣΤΥΛΙΔΑ — Γέφυρα Αλαμάνας ΛΑΜΙΑ
ΠΡΩΙ 8:00 -11:15 111 χλμ
4η Ημέρα 16/10/12 Γέφυρα Αλαμάνας – ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 16:00 -19:15 126 χλμ
5η Ημέρα 17/10/12 ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ – ΜΩΛΟΣ
ΠΡΩΙ 8:00 -11:15 141 χλμ
5η Ημέρα 17/10/12 ΜΩΛΟΣ – ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 16:00 -19:30 157 χλμ
6η Ημέρα 18/10/12 ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ – ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΡΩΙ 8:00 -11:15 172 χλμ
6η Ημέρα 18/10/12 ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΑΤΑΛΑΝΤΗ Διόδια
ΑΠΟΓΕΥΜΑ 16:00 -19:30 187 χλμ
7η Ημέρα 19/10/12 ΑΤΑΛΑΝΤΗ Διόδια – ΜΑΡΤΙΝΟ
ΠΡΩΙ 8:00 -11:30 205 χλμ
7η Ημέρα 19/10/12 ΜΑΡΤΙΝΟ – ΚΑΣΤΡΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 16:00 -19:15 220 χλμ
8η Ημέρα 20/10/12 ΚΑΣΤΡΟ – ΥΛΙΚΗ
ΠΡΩΙ 8:00 -11:15 235 χλμ
8η Ημέρα 20/10/12 ΥΛΙΚΗ – ΘΗΒΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 16:00 -19:30 250 χλμ
9η Ημέρα 21/10/12 ΘΗΒΑ – ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ Διόδια
ΠΡΩΙ 8:00 -11:15 265 χλμ
9η Ημέρα 21/10/12 ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ Διόδια – ΜΑΛΑΚΑΣΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 16:00 -19:30 280 χλμ
10η Ημέρα 22/10/12 ΜΑΛΑΚΑΣΑ – ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΗ
ΠΡΩΙ 8:00 -11:15 297 >>
10η Ημέρα 22/10/12 ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΗ – ΑΦΙΔΝΕΣ Διόδια ΑΠΟΓΕΥΜΑ 16:00 -19:15 312 χλμ
11η Ημέρα 23/10/12 ΑΦΙΔΝΕΣ Διόδια – ΚΗΦΙΣΙΑ
ΠΡΩΙ 8:00 -11:15 327 χλμ
11η Ημέρα 23/10/12 ΚΗΦΙΣΙΑ – ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 16:00 -19:15 340 χλμ

2 σχόλια:

  1. Καλό σου ταξείδι φίλε μου
    Θά σε θυμόμαστε καί έχεις το λόγο μου ότι θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε αυτό που άφησες μισό
    και ότι αν επιζήσουμε και τα καταφέρουμε ένα από τα πρώτα μελήματά μας θα είναι ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α, ρε, Κώστα.........................................................................................................................................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή